skip to Main Content
Dirk Bakker

Dirk (Alkmaar, 1947) studeert aan de Vrije Academie in Den Haag en aan de Ateliers 63 te Haarlem. Aan de Ateliers 63 krijgt hij les van Ko
Westerik. In zijn academietijd en in de periode daarna maakt Dirk voornamenlijk tekeningen en grafiek in zwart-wit. In de jaren tachtig gaat hij met kleur en verf werken. Zijn techniek is veranderd, maar zijn onderwerpen niet.

Dirk zet op een tekenachtige manier graag heftige complimentaire kleuren tegen elkaar. In de benadering van de achtergrond toont hij zich een genuaceerd schilder. Meestal staan de hoofdpersonen alleen op het doek.
Attributen rond hem of haar duiden op een situatie.

Dirk schildert fascinerende figuren, die het midden houden tussen mensen en poppen. Vaak bekende stripfiguren, die midden in het vlak zijn geplaatst. (soms zwevend)

Door de heldere en duidelijke kleuren lijken de werken van Dirk op het eerste gezicht op voorstellingen voor kinderen. Bij nadere beschouwing hebben ze een dubbele betekenis en wordt de beschouwer in verwarring gebracht. Dirk: ‘De symboolwaarde van de figuren als Pinocchino wordt direct door iedereen herkend. Dat vereenvoudigd het communiceren en maakt mijn werkproces spannender. Ook ik schilder met het gevoel dat het eigenlijk niet mag’

Dirk Bakker, schilder

Dirk Bakker
Dirk Bakker
Dirk Bakker
Dirk Bakker
Dirk Bakker
Dirk Bakker
Back To Top